Ağız Kokusu
Ağız kokusu, özellikle konuşurken ağız kokusu anlamına gelir ve genellikle bu rahatsızlık kişinin farkında olmadan başkaları tarafından bilinmektedir.
Ağız Kokusunun Nedenleri: Ağız kokusu, iç ve dış nedenlerin kötü etkilerinden kaynaklanır. Dahili olarak zatürre, uyuz, ağız ve diş hastalıkları, mide hastalıkları, tüm vücut enfeksiyon hastalıkları, tümör hastalıkları gibi yoğun hastalıkların yaptığı birtakım değişimler iltihaplı ağız kokusuna neden olabilmektedir. Dışarıdan gıda parçacıkları ağız boşluğunda ve diş etlerinde birikir ve zaman zaman temizlenmedikleri için yavaş yavaş iltihaplanmaya ve ağız kokusuna neden olurlar. Bu kalıntıların düzenli olarak gün içerisinde temizlenerek söz konusu problemlere karşı önlem alınmalıdır.
Belirti: Konuşurken, ağızdan nefes alırken ve nefes verirken ağız kokmaktadır. Hasta çoğu zaman farkında olmadan kendisine yakın biri veya bir başkası tarafından tanınmaktadır. Ülser problemi yeni ve hafifse ağız bazen kötü kokar, bazen kokmaz. Hastalık daha ilerlemiş ve şiddetliyse, ağızda genellikle güçlü bir ağız kokusu olur. Olağandışı bu tür durumlarda erkenden önlem alınması gerekebilir.
Çözümü: Kötü ağız hijyeninden kaynaklanan ağız kokusunun tedavisinde önleme, yemeklerden sonra yatmadan önce ve yatmadan sonra ağzın ılık su ile sık sık fırçalanması ve ağzın tuzlu su veya ilgili tıbbi su ile çalkalanması temeline dayanmalıdır. Bu sorunu yaşıyorsanız bize whatsapp üzerinden ulaşabilir veya aşağıda ki tarifimizi uygulayabilirsiniz.
Tarif: Öncelikle hangi hılt bedende bozuldu ise o hıltın bedenden temizlenmesi gerekir. Bunun için Matbuhi Eftimum, Matbuhi Halile, ayareci peykira dediğimiz geleneksel tıp bitkisel kürleri kullanılmalıdır. Portakal Kabuğu 10 gr, 100 gr üzüm sirkesi ile 3 dk kadar kaynatıp ağız bu su ile çalkalanırsa da olur.
Uzm. Ecz. Fidan Pesen ÖZDOĞAN